сряда, 19 август 2009 г.

Дирят съкровището на Лизимах




www.ndt1.com

Екипът археолози с ръководител д-р Бони Петрунова прави проучвания на пещерите под нос Калиакра. Това сподели самата тя. "Вече извършихме един оглед с наета лодка около носа, като и там попаднахме на интересни неща" - открехва темата д-р Петрунова.

Тя сподели, че всъщност проучването е продиктувано от множеството легенди, разказваща, че генералът на легендарния Александър Македонски е скрил част от съкровищата на империята именно в пещерите под нос Калиакра.
Наред с уникалната находка - монета, сечена от Иванко Тертер, екипът има над 30 други находки. Сред любопитните е детски гроб, в който има ясно доказателство за направена бяла магия, разкрива археоложката.
"На същата линия, на която през 2006 г. открихме гроб на джудже, сега попаднахме на детски гроб. В източния край на гробчето, където са били крачетата, костите са премахнати и гробът е преграден с камъни, като точно на това място е направена магията. По исторически и етнографски данни, в района в миналото са се правели много магии - като например оставяне на обувки и дрехи, вещаело смърт за притежателя им, а след поставянето и престояването на пръстен в гроб, се считало, че той после добива магическа сила и може да лекува. Така в случая имаме два метални предмета, забити направо в скалата, като върху тях е поставен метален бронзов съд, който най-вероятно е бил пълен с храна. За мен обяснението е: дава се на смъртта пълно, тя да си иде празна. Очевидно имаме доказателство за бяла магия, тъй като навремето в района е имало голяма детска смъртност и хората по този начин са искали да прогонят поличбата и спасят децата си" - разказа д-р Петрунова. Тя обеща след края на работата на екипа си - на пресконференция да представи всички находки, намерени по време на едномесечната им работа, която е за пета поредна година.
Всички находки от изминалите лета могат да бъдат видяни в Историческия музей в Каварна, тъй като общината спонсорира работата на археолозите, допълни специалистката.


Няма коментари:

Публикуване на коментар