петък, 21 август 2009 г.

В Княжеския манастир край Варна откриха оловен печат


www.dnesplus.bg

В последния ден от тазгодишните разкопки на Караач Теке екипът на проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов, направи сензационно откритие. 88 години след намирането на оловния печат на цар Борис в княжеския мянастир в Караач Теке беше намерен друг оловен печат – на византийския сановник Антоний, императорски протоспатарий (знатен и висок сан в двореца).
Той е кореспондирал с представител на княжеския манастир, най-вероятно самият цар Борис. Печатът бе открит в пласт от Х век. Заедно с него са намерени фрагменти от византийска керамика и още една закопчалка за книга, което е поредното свидетелство за огромната книжовна дейност в този княжески скрипториум от края на IX – началото на X век.
Изключително добре запазени манастирски сводове от ІХ век откри тази година екипът на проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов. Арките са единствените достигнали до нас от средновековното строителство на манастири. Според проф. Попконстантинов и доц.д-р Росина Костова - също от Великотърновския университет този скрипториум е единственият засега у нас и във византийския свят, който е така добре запазен.
Манастирът в Караач Теке е най-големият духовен център в Североизточна България. Три века – от ІХ до ХІІ, в неговия скрипториум са се преписвали и превеждали много църковни книги. За това говорят близо 40-те закопчалки за книги, открити тук, стила, части от пергамент, оловни печати. Учените смятат, че вероятно тук са творили някои от учениците на светите братя Кирил и Методий. Въпреки че до този момент няма писмени данни кой е ктиторът на манастира в Караач Теке, археолозите смятат, че може би е свети княз Борис Първи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар