петък, 21 август 2009 г.

Разкриха гробница на тракийски владетел


Търговищките археолози продължават да привличат вниманието на обществеността с нови разкрития. При последните разкопки, край село Васил Левски се разкри тракийска гробница, в която се предполага, че е погребан човек с изключително висок статус. Откритието направи археологът Стефан Иванов и според данните до момента, гробното място датира от IV век пр, хр. Гробницата е еднокамерна с вход от изток.
За съжаление и тази могила е ограбена. В нея има запазена част от една стена, останалите са разрушени, вероятно от селскостопански машини, защото могилата се намира в обработваема земя. Освен това камъните на гробницата са споени с кал, която не е много стабилна.
„Освен тези факти има и друг. През 250 г. пр. хр. в нашия район е регистрирано много голямо земетресение, което също може да е причина за разрушаването на гробницата. До момента археолозите са намерили над 200 фрагмента от гръцка керамика от седем съда. „Това свидетелства, че в гробницата е погребан местен владетел или близък до него” – обясни Иванов.
Той уточни, че са намерени и частите на две амфори и една голяма урна. Открита е част и от есхара (правоъгълна култова площадка б.р.) Според Стефан Иванов могилата е абсолютно същата като край Кралево, където преди години беше намерено кралевското съкровище. Разликата при сегашната е, че е 3-4 метра по ниска и не е успяла да се спаси от тракторите. /БГНЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар