сряда, 19 август 2009 г.

Каменни зооморфни скиптри от праисторическото селище Телиш - Редутите

Проблемът за края на халколита и началото на бронзовата епоха е тясно свързан с появата и разпространението на каменните зооморфни скиптри. Те са общ елемент за многобройните културни групи, разположени на обширна територия, включваща Северен Кавказ,1 долното течение на р. Волга,2 Украйна,3 Трансилвания,4 Олтения,5 Южна Югославия,6 Добруджа7 и Южна България.8 Откритите два нови зооморфни скиптъра в праисторическото селище в м. Редутите при с. Телиш, Ловешка област, спомагат за изясняване произхода и датировката на този вид паметници в България.

Зооморфен скиптър № 1 (обр. 1 а, б, в). Изработен е от скала с бял цвят. Находката е открита в затворен комплекс (опожарено жилище от IV хоризонт - култура Телиш).9 Поради пожара повърхността е с нарушена структура - ронлива, като по-добре е запазена тази част, която е лежала върху пода на жилището. Скиптърът има дължина 0.153 м, височина 0.095 м и дебелина 0.045 м. Той изобразява животинска глава със силно заострена муцуна и теменна част. Очите са придадени като кръг с диаметър 0.01 м и чрез врязване с остър предмет. Главата наподобява носорог, лисица или кон. Идентифицирането й с определено животно е невъзможно поради силната стилизация.

Зооморфен скиптър № 2 (обр. 2 а, б, в). Изработен е от аналогична на първия скала. Представлява скулптурирана глава на птица, главата е плоска с издадена напред човка (лебед, гъска, патица). Окото подобно на първото зооморфно изображение е предадено като кръг с диаметър 0.01 м. Върху главата са врязани полукръгове, наподобяващи перушина. Скулптурата има дължина 0.12 м, височина 0.043 м и дебелина 0.022 м. Произхожда от затворен комплекс жилище от IV хоризонт, южно от селището с вертикална стратиграфия.10

Значителен брой публикации са посветени на произхода, разпространението и датировката на зооморфните скиптри от камък.11 По-голямата част от изследователите ги свързват с проникване на степни елементи на територията на Югоизточна и Централна Европа в края на халколита.12 Наред със зооморфните са открити и скиптри от т. н. схематичен тип,13 като синхронността между двата типа е многократно подчертана. В настоящото изследване разглеждаме само зооморфните скиптри, т. е. типът, имащ отношение към находките от Телиш - Редутите.14

Като най-близък в географско и етнокултурно отношение отбелязваме скиптъра от Салкуца,15 който е правилно отнесен от Д. Берчу към етапа Салкуца IV.16 Синхронността между Телиш IV и Салкуца IV потвърждава тази датировка.17 Каменният скиптър от Феделещен е открит под развалините на жилище от култура Кукутени А4 и е единственият, открит в затворен комплекс.18 Скиптърът от Шиплевец19 трудно може да се датира в къснохалколитния хоризонт на Бубани Хум Iа,20 имайки предвид, че каменната пластика е непозната за халколита. Екземплярът от Суворово21 е открит като погребален дар в надгробна могила и се свързва със степната култура. Аналогичен по форма и произход е скиптърът от Терекли - Мектеб.22 Зооморфните каменни глави от Касимча23 и Кюлевча24 също са погребални дарове и са открити в погребения с охра, датиращи от Преходния период между халколита и бронзовата епоха.25 Находките от Драма, Ямболско26 и Ръжево,25 Пловдивско27 са случайни. Те спомагат само за изясняване проникването и разпространението на този тип скиптри в Тракия. Този вид се допълва и от открития на р. Самара28 костен амулет с форма на схематичен скиптър, завършващ с глава на патица. Находката се свързва с най-ранните древноямни паметници от IV хил. пр. Хр.29

Разнообразните по форма зооморфни изображения могат да се разделят на пет типа:

I - Схематичен. Към него можем да отнесем серията схематични скиптри от Куйбишев,30 Орджоникидзе,31 Могоцещи32 и други находки.33

II - Глава на кон. Към този тип можем да включим скиптрите от Суворово и Терекли - Мектеб.

III - Зооморфни глави. Към този тип се отнасят скулптурните глави на животни, чието идентифициране е невъзможно. Тук се включва скиптър № 1 от Телиш и останалите аналогични находки.

IV - Глава на патица (лебед, гъска ?) - находките от Кюлевча и втория екземпляр от Телиш.

V - Схематичен с глава на патица - находката от р. Самара.

На настоящия етап на проучване синхронизацията на многобройните културни групи, в които са открити каменните скиптри, е трудно осъществима. За изясняване на датировката на каменните зооморфни глави от праисторическото селище в м. Редутите при с. Телиш спомага културният контекст, в който те са открити, а именно жилища от IV строителен хоризонт - култура Телиш. Стратиграфията и датировката на селището допринася за изясняване хронологията на скулптурните изображения. III хоризонт се отнася към финала на халколита в етнокултурния комплекс Криводол34 - Салкуца35 - Бубани,36 докато IV хоризонт, построен върху опожарените и заравнени жилища,се свързва с новодошло население. Между двата няма изразен стратиграфски хиатус, но има прекъсване в материалната култура, т. е. липсва континюитет. Хълмът, върху който е било разположено селището от III хоризонт, е бил малък по площ за заселниците от IV хоризонт и част от жилищата са разположени в непосредствена близост, южно от централното селище. Разкритите четири жилища на терена южно от обекта са изградени върху стерилен терен. След тяхното опожаряване и разрушаване мястото не е било обитавано, което свидетелства за значителния брой на завоевателите. Наред с находките от централното селище, където има отчасти нарушена стратиграфия, тук находките се намират в „чист” вид, без други материали.

Жилище № 23, в което беше открито зооморфното изображение № 2 е наземно. Изграждано е чрез забити в земята колове, преплетени с пръти и обмазани с глина, примесена с плява. Строителната техника се различава от тази на другите хоризонти от селището, която е глинобитна.37 Жилището е ориентирано изток-запад с дългите си страни и има размери 7.40 х 4.80 м. То, както и цялото селище е просъществувало много малко време. Културният пласт има максимална дебелина 0.40 м. Находките са силно фрагментирани (обр. 3).

Жилище № 4 от Редутите - юг също е наземно. Изграждането е със същата техника, както при № 23. Ориентацията е изток-запад с дългите си стени. Дължина 7.10 м, ширина 5.50 м. Жилището има четириъгълен план. Входът е от към източната къса стена. Сградата е опожарена. Керамиката е силно фрагментирана и вторично изпечена от пожар. Тя има сиво-черен-кафяв, до светлочервен цвят. Стените са недобре изпечени, глината е с примеси от пясък. След напускане на селището от IV хоризонт керамиката е била изложена продължително време на въздействието на атмосферните влияния, голяма част от шлифовката е паднала. За това е допринесъл тънкия хумусен слой, който покрива хоризонта - 0.20 м.

Керамичните находки от Телиш IV (обр. 5) намират редица паралели в синхронните на култура Телиш селища и на първо място в Салкуца IV.38 Отбелязваме, че отнасянето на последното към къснохалколитната култура39 ни се струва необикновено, тъй като разкопките са сондажни, към което се добавя и объркване на стратиграфските данни и находки. В България обектът се синхронизира (със съответните резерви) с. Галатин - Чуката,40 Овчарово - Платото II,41 Хотница - Водопада42 и Певец.43 В Румъния, (освен със Салкуца IV) - с. Харкулан II - III,44 Браилица,45 Рение,46 Чирноги,47 Черна вода I48 и други селища.49 В средна Европа - с. Хоризонта на шайбовидните дръжки -Хуниадихалом,50 Рец,5' Лажняни,52 Балатон,53 Ласиня,54 Гайяри.55

Произходът и пътят на разпространение на тези култури стои открит въпреки опитите за изясняване на територията, на която са се формирали.56 Разработването на проблема е свързано с редица обективни и субективни трудности, като на първо място посочваме малкия брой проучени селища, а на второ - липсата на вертикална стратиграфия от досега проучените обекти. Отбелязваме мненията на П. Роман и С. Моринц, които свързват феномена Черна вода I със степите,57 и на X. Тодорова, която счита, че районът на гр. Плевен е контактна зона между последната и т. нар. „Култури с шайбовидни дръжки”.58 Праисторическото селище Телиш - Редутите на базата на точната стратиграфия и значително количество находки от IV хоризонт се превръща в отправен репер при проучване на този период на праисторията на България. След цялостната обработка на археологическите находки ще могат да се направят по-категорични и обобщаващи изводи. На този етап от проучванията се доказва, че:

1. Телиш IV - Салкуца IV е нова култура. Тя се различава коренно от класическия халколит (Телиш II - III и Салкуца II - III).

2. Носителите на култура Телиш не са автохтонно население. Тяхното идване е свързано с миграция.

3. Населението от култура Телиш е тясно свързано с горепосочените културни групи, разположени на територият на Югоизточна и Централна Европа.

4. Като начална дата на заселване територията на Централна Северна България може да се смята дата по С14 - 3220 +- 50 г. пр. е.59

5. В исторически аспект началото на този процес е свързано със загиване на халколитната култура Криводол - Салкуца - Бубани.

6. Краят на т. нар. Преходен период се свързва с установяване на известните раннобронзови култури Езеро,60 Магурата,61 Коцофени,62 Болераз, Баден.63

Относно функционалното предназначение на каменните зооморфни скиптри има различни становища.64 Споделям мнението, че най-вероятно те са глави на боздугани.85 Разглеждането им като символ на власт (скиптри) отчасти има своята логика.

За разлика от каменните чукове, които биха могли да се използват и като оръжие, зооморфните глави не могат да служат като оръдия на труда, а само като оръжие.






БЕЛЕЖКИ

1 ИессенА. А. К вопросу о древних связях Северного Кавказа с Западом. - КСИИМК, выш. XLVI. М., 1952, с. 48 -53.

2 Васильев И. В., И. Г. Матвеева. Могильники у с. Съезжее на р. Самаре. - СА, 1979, 4, с. 147 -166.

3 Даниленко В. В. Энеолит Украйна. - Киев, 1874, с. 93 - 96.

4 Gallus J. Horvath Т. Un peuopte cavalier prescythique en Hongrie. - Disertaciones. Ser. II. 9, Budapesr, Pl, LXXV, Z

5 Dumitrescu V. Les figurines en pierre trouvees a Salcuta et a Fedelseni et le commerce entre l`Egypt et Bas - Danube, pendant la periode eneolithique. - Istros, I,1934, p. 187 - 200.

6 Garasanin M. Pontski i stepski uticai u Donjem Podundavllju i na Balkanu na prelazu iz neolitskog u metalno doba. - Glasnik, XV - XVI. Saraevo, 1961, p. 5 - 26.

7 Popescu D. La tombe a ocre de Casimcea (Dobrudga). - Dacia, 7 - 6,1937 - 40, p. 85 - 91; Vazarova Z. Zoomorphes Zepter aus Kjulevca, Bezirk Sumen. - Studia Praehistorica, 8, 1986, p. 203 -207.

8 Детев П. Материали за праисторията на Тракия. - ГНМПл, V, 1963, с. 151, обр. 13.

9 Гергов В. Доисторическое поселение Телиш - Редутите. - Studia Praehistorica, 11 -12, Sofia, 1993, p. 352 - 355, рис 6, 7.

10 Гергов В. Разкопки на праисторическото селище в м. Редутите при с. Телиш, Плевенски окръг. - АОР, 1986, с.30-31.

11 Dodd-Opritescu, Ann, Mitrea J. Le scepter de pierre de Mogosesti - Siret der. d'lasi, Romanie. Problemes d'origine et de datation. - Thraco - Dacia, IV, 1- 2, 1983, p. 5 - 11; Haeusler A. Zum Problem des Verdringenes früher Stepenelemente im Neolithikum Mittel - und Südosteuropas. Thracia Praehistorica, Supplementum, Pulpudeva 3, p. 98 - 118; Getov L. Suer le probleme des sceptres zoomorphes en pierre. Studia Praehistoricca, 3,1980, p. 91 - 96; Даниленко В. H. Цит. съч., с. 92-106; Тодорова X. Каменномедната епоха в България, С, 1986, с. 221 -227.

12 Morintz S. und Roman P. Aspekte des Ausgangs des Äneolithikums und der Obergangsstufe zur Bronzezeit im Raum der Niederdonau. Dacia, N. S, q XII, 1968, p. 45 - 126; Roman P. Strukturänderungen des Endäneolithikums in Donau - Karpaten - Raum. Dacia, N. S. XV. 1971, p. 31-169.

13 Dodd Oprltescu, A. Mitrea I. Op. cit., p. 5 -11.

14 Gimbutas M. Proto-Europen Culture: The Kurgan during the Fifth, Fourth and Third Millenia В. C. Indo-Europeans. Philadelphia, 1970, p. 155-158.

15 Dumutrescu V. Les figurines en pierre trouvees a Salcuta et Fedelseni (Romanie) et le commerse entre l'Egipte et la Bas-Danube pendant la periode eneolithique. - Istros, I, Bucuresti, 1934, p. 187 - 200.

16 Berciu D. Contribute la problemele neoliticului in Romania in lumina noilor cercetati. Bucuresti, 1961.

17 Гергов В. Цит. съч., c. 355.

18 Dumitrescu V. Op. cit. p. 187 - 200.

19 Garasanin M. Op. cit. p. 5 - 26.

20 Garasanin M. Op. cit. p. 5 - 26.

21 Даниленко В. H. Цит. съч., с. 95.

22 Иессен В. А. Цит. съч., с. 48 - 53.

23 Rosetti D. Steinkupferzeitliche Plastik aus einem Wohnhügel bei Bucarest. - Jpek, 12, Berlin, 1938, p. 29 - 50.

24 Vazarova Z. Op. cit., p. 203 -205.

25 Vazarova Z. Op. cit., p. 207.

26 Getov L. Op. cit., p. 91-96.

27 Детeв П. Цит. съч., c. 151.

28 Васильeв И. В., И. Матвеева. Цит. съч, с. 147 - 166.

29 Пак там, с. 166.

30 Мерперт Н. Я. Цит. съч., с. 15 -16.

31 Даниленко В. Н. Цит. съч., с. 95.

32 Dodd-Opritescu A. et Mitrea I, Op. cit., p. 5 -6, fig. 1, 2.

33 Даниленко В. H. Цит. съч., с. 92 - 97.

34 Миков В. Предисторическото селище до Криводол, Врачанско. - РП, 1, 1943, с. 26 - 62.

35 Berciu D. Op. cit., p. 302 - 308.

36 Garasanin M., D. Garasanin. Nova izkopavanija na Velikoj Humskoj Cuke kod Nisa. - Starinar, IX - X, 1958-1959, p. 243 - 245.

37 Гергов В., И. Гацов, С. Сиракова. Кремъчни оръдия от праисторическото селище в м. Редутите при с. Телиш, Плевенски окръг. - Изв. муз. Северозап. България, № 10, с. 12.

38 Berciu D. Op. cit., p. 309 - 325.

39 Berciu D. Op. cit., p. 322 - 325.

40 Todorova H. Das Chronologiesystem von Karanovo im Lichte der neuen Forschungsergebnisse in Bulgarian. - Stovenska Archeologia, XXI, 1, 1981, p. 212.

41 Тодорова X. и колектив. Овчарово. - РП. IX, 19831 с. 12-13.

42 Ilceva V. Neue Metallfunde aus der prahistorischen Siedlung Hothica - Vodopada. - Studia Praehistorrica, S., 1986, p. 212 - 216.

43 ТодороваX. Энеолит Болгарии. - C, 1979, p c. 71.

44 Roman P. Strukturanderungen des Endänaeolithikums im Donau Karpaten - Raum. - Dacia, XV, 1971, p. 47 -83.

45 Hartuche N., F. Anastasiu. Brailita, Braila, 1968, fig. 46.

46 Morints S, P. Roman. Op. cit., p. 50 - 56.

47 Ibidem, p. 56.

48 Ibidem, p. 59 - 62.

49 Ibidem, p. 62 - 75.

50 Kalicz N. Die Funde der Phase III der Kupferzeitlichen Balaton - Gruppe in Nagykanizsa - Sane. - Mitt. Arch. Inst., 5, 1974 - 75, Budapest, p. 41-44.

51 Nemejcova-Pavukova V. Neue Erkenntnisse über die Gruppe Retz in der Stovakei. - Estratto dagli del X Simposio Internationale sulla fine del Neolitico е glinizi dell'Etadedel Bronzo in Europa, 1980.

52 Siska S. Graberfelder der Laznany - gruppe in der Stovakei. - Stovenska Archeologia, XX, 1972, p. 133.

53 Patay P. Die Bodrogkerestur - Kultur - BRGK. 55,1974.

54 Nemejcova-Pavukova V. Op. cit.

55 Kalicz N. A. Balaton - Lasinia kultura toerentei Kerdesei esfemlel femletetei. - Kueloenfeuom at archeologiai Ertestoe, 109, 1982.

56 Въпреки незначителния брой публикации, на този етап все още не е изяснен центъра на формиране на тези култури.

57 Morlntz S., P. Roman. P. Op. cit., p. 119 - 12.

58 Тодорова X. Добруджа през праисторическата епоха. - История на Добруджа, т. I. Д., 1984, с. 59.

59 Датите по метода С14 не са калибрирани. Датата 3220 ± 50 г. пр. н. е. е свързана с финала на халколитния III хоризонт.

60 Георгиев Г. Ил., Я. Н. Мерперт, Р. В. Катинчаров, Д. Г. Димитров. Езеро. Раннобронзовото селище. - С, 1979, с. 497 - 523.

61 Джамбазов Н., Р. Катинчаров. Разкопки в пещерата Магура през 1971 г., ИАИ, XXXIV, 1979, с. 114.

62 Roman P. Cultura Cotofeni. - Bucuresti, 1975.

63 Roman P., Nemeti I. Cultura Baden in Romania. - Bucuresti, 1978; Nemejcova-PavukovaV. Pociatku bolerazskej skupine na Slovensku. Stovenska Archeologia, XXVII, 1, p. 17 - 44.

64 Dodd-Opritescu A. Op. cit., p. 6 - 7.

65 Berciu D. Asupra problemei asa - numitelor sceptre de piatra din RPR. Cu prilejul publicarii unei descoperiri similare din Canezul de Nord (URSS). - SCIV, V, 3 - 4, 1954, P. 539 - 546.


Няма коментари:

Публикуване на коментар