събота, 19 юни 2010 г.


Илия Илиев, председател на Българската национална федерация по металдетектинг: Търсим си късмета, изкарват ни престъпници

Радослав ХРИСТОВ
posredniknews.com

В края на миналата седмица от Министерството на културата съобщиха, че министър Вежди Рашидов е сезирал прокуратурата във връзка с дейността на Федерацията за металдетектинг, защото била незаконносъобразно регистрирана. Сдружението е регистрирано в Окръжния съд в Ловеч, но дейността "металдетектинг" изисква разрешение и регистрация в Министерството на културата на всеки металотърсач. От ведомството съобщават, че организацията не е направила тази регистрация и "целите и задачите й са в противоречие със закона". Потърсихме за коментар председателя на федерацията Илия Илиев. По стечение на обстоятелствата, в минутата когато посегнахме към телефона, получихме в електронната поща на редакцията становище от Федерацията относно Закона за културното наследство, изпратено на 11 януари до министъра на културата Вежди Рашидов и председателя на комисията по култура в парламента. Получихме и покана за събрание в Ловеч в събота, 23 януари. Оказва се, че това е първото Общо събрание на организацията, която е създадена в Града на люляците нa 1 ноември 2009 г. Сред целите й са популяризиране на хобито металдетектинг, защита на законните права и интереси на членовете, оказване на техническа помощ с металдетектори на държавни, неправителствени и други организации при поискване и др.
В становището си Управителният съвет на федерацията припомня, че са отправили няколко предложения, като едно от тях е да се организира специален фонд за откупуване на културни ценности, като всеки гражданин, ползващ металдетектор като хоби, заплаща ежегодно лицензна такса на държавата, а тези средства отиват във фонда. „Настояваме при бъдещо обсъждане на Закона за културното наследство да бъдат поканени членове на Българска национална федерация по металдетектинг”, посочват от организацията. Оказва се, че не само думите им не са чути, а са обявени извън закона.
Ето реакцията на Илия Илиев.

- Г-н Илиев, как ще коментирате действията на министър Рашидов спрямо вашата федерация?
- Федерацията е регистрирана в съда и няма никакъв проблем тя да функционира. Бях изпратил нашето становище до министъра на културата, до Комисията по култура в Народното събрание, до Главния прокурор, до министъра на вътрешните работи. Отдавам действията на министър Рашидов с това, че не е запознат добре с дейността ни или някой от неговите заместници го е подвел. Измиват си ръцете, че са сезирали прокуратурата и толкова.
- Какъв очаквате да е изходът от всичко това?
- Честно казано, не очаквам нищо да се случи. Най-много да започнат да ми подслушват телефона.
- Много хора не разбират каква е разликата между тези, практикуващи хобито металдетектинг и обикновените иманяри.
- Ние не търсим върху паметници на културата, което иманярите правят. Нашата дейност е извън границите на тези обекти. Съответно, когато намерим нещо, го носим в музея, като очакваме възнаграждение. Съгласни сме то да не е на базата на пазарната цена, но нека бъдат определени поне някакви критерии, както е на много места по света.
- Музеите в България не се славят като особено богати. Какво могат да ви предложат те?
- На този етап нищо. Не за друго, а защото не срещаме никакво разбиране от тяхна страна. Ще ви дам пример - човек от нашата федерация носи някакъв предмет в музея Х. Оттам му казват, че нямат интерес към съответния артефакт и го отпращат, но се обаждат в полицията и го изкарват иманяр. И как тези хора после да носят предмети в музеите? Наскоро Симеон Дянков беше нарекъл служителите в БАН феодални старци. Същото важи с пълна за музейните работници и археолозите.
- Всъщност какво търсите с металотърсачите?
- Търсим си късмета. Аз ви казах, ние не разрушаваме археологически пластове. Не копаем на такива места.
- Разполагате ли със статистика колко човека в България се занимават с такава дейност?
- Ако се позовавам на данни от музеите или от полицията, цифрата е между 300 и 500 хиляди души, което е абсолютна лъжа. Те не правят разлика между нас и иманярите. Ще ви кажа само, че на нашето учредително събрание се събрахме 90 човека от цялата страна. Колкото и да ги умножаваме, 300 000 няма как да станат. Това са приказки, чрез които разни чиновници си оправдават заплатите.


1 коментар: