четвъртък, 27 август 2009 г.

Идеен проект за съхраняването на "Източната порта на Филипопол"


actualno.com


Екип на район „Централен” в Пловдив работи върху идеен проект за съхраняване на археологическите разкопки „Източна порта на Филипопол”, научи БТА от кмета на района Райна Петрова.

До момента специалисти от Центъра за реставрация на художествени ценности - София са извършили фотограматрично и геодезно заснемане на обекта.

Предстои да бъде изработен и каталог на археологичните забележителности на обекта.

Средствата за това, в размер на 18 000 лева /с ДДС/, са осигурени от бюджета на община Пловдив.

Райна Петрова отбеляза, че спешно е необходимо да бъде направена подпорна стена от източната страна на обекта и висока, плътна ограда, която да се спре изхвърлянето на битови отпадъци в изкопа. Със заповед на кмета на район „Централен” разкопките се почистват периодично, а растителността се третира с пестициди.

Археологическият комплекс „Източна порта на Филипопол” е открит в края на 70-те години на 20 век и представлява най-внушителната и монументално оформена улица на римски град ориентирана север-юг, коментира Мая Мартинова - Кютова, археолог от Археологическия музей в Пловдив.

По думите й това е така, тъй като тя е единствената с ширина от 13 метра, а всички останали са до 7 м. Тя е оформена с тротоари и покрити пространства (портици), чиито елементи в момента се намират в срутено състояние върху настилката на улицата.

Фасадата на двата портика - източния и западния, е оформена с мраморна колонада в римо-коринтски стил, уточни археоложката. В северната страна, непосредствено до сегашната улица „Изток”, е разкрита и главна входно-изходна порта, която е от римската и късноантичната епохи.

Мая Мартинова е категорична, че точно от тази улица се е влизало в града, а извън него, по диагонален път, който минава през мост на р. Марица, се отивало за Истанбул.

По думите й има научни теории и доказателства на самия терен, че на това място е имало триумфална арка през 2 век, която е посрещала императори, посещавали града. По-късно и тази арка е включена в конструкцията на късноантичната порта и затова се казва, че разкритията датират от 2 до 4-век след Христа.

На този обект са открити и много емблематични находки от изключителна важност за историята на древния Филипопол. В джамия от 19 век е намерен вграден фриз на здравеносните божества. Открити са двуезичен надпис, че стената е построена по времето на император Марк Аврелий, както и постамент за статуя на базилиск.

Всичко това е сигурно доказателство за монументалното оформление и много луксозния вид, който е имал този комплекс, твърди Мая Мартинова. В подкрепа на своята теза тя посочва и открития на това място постамент за статуя с надпис на гръцки „На добър път”.

Има категорични доказателства, че през тази порта са били посрещани двама римски императори - Каракала (бил на власт в периода 211 - 217 г.) и Елагабал (или Хелиогабал - управлявал империята от 218 до 222), които посещавали Филипопол. И със сигурност са влезли в града през тази улица.

Филипопол е бил град-митрополия, най-големият, най-значителният за римската провинция „Тракия”. Той е бил седалище на римския провинциален управител, бил финансов, административен и религиозен център.

Тук, в Античния театър на Трихълмието, е заседавал Тракийският койном, в който членуват представители на всички населени места от провинцията. Койномът може да се обръща с всякакви въпроси към императора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар